Novo kuhinjo načrtujemo in kupujemo za več desetletij. Želimo, da je toliko časa tudi popolna, kajne? In vsi njeni elementi tudi. Če želimo z zadovoljstvom toliko časa uporabljati kuhinjo, mora biti funkcionalna, enostavna za vzdrževanje in tudi lepa. Pomemben element, ki igra v kuhinji veliko vlogo, je tudi korito. Na udaru je ves čas, zato je še toliko bolj pomembno, da izberemo pravega. 

˝Ne želim biti sužnja kuhinjskega korita! Nočem brisati vsake kapljice, ki bo ostala na njem in nočem jokati vsakič, ko bom vanj postavila lonec in bo pustil praske! Želim, da mi korito služi!˝ so besede mamice s tremi otroci, ki uživa v kuharskih ter slaščičarskih dejavnostih in je kuhinja njen najljubši (in hkrati najpomembnejši) prostor. 

Torej, kako izbrati pravo korito, glede na vašo khinjo, vaše želje in zahteve ter način uporabe kuhinje?


izbira-kuhinjsko-pomivalno-korito

6 pomembnih dejstev pri izbiri kuhinjskega korita

1. Material

Včasih so bila bolj ali manj vsa kuhinjska korita izdelana iz nerjavečega jekla, katerega hiba je občutljivost na praske in vodni kamen. Zato so danes korita izdelana iz različnih materialov, kot so keramika, kaljeno steklo, kompozitni materiali, granit, poliesterskih smol in kombinacij različnih materialov. Hkrati ima material velik vpliv tudi na vizualno podobo kuhinje.

Pomembno je, da izberemo material glede na pogostost uporabe kuhinje ter dejavnosti, ki jih v njej izvajamo. Upoštevamo odpornost na praske, viskoe temperature in nenadne temperaturne spremembe, proti udarcem in kemijskim sredstvom ter čiščenje in vzdrževanje.

granitno-pomivalno-korito inox-pomivalno-kuhinjsko-korito stekleno-pomivalno-kuhinjsko-korito

2. Oblika

Pomivalna korita lahko vidimo najrazličnejših oblik, katera ima vsaka svojo funkcijo. Ponavadi se najprej delijo glede na oreintacijo korita in odcejevalnika oz. pozicije armature - levo ali desno korito. Nadalje so korita lahko enojna, dvojna, z odcejevalnikom ali brez, z manjšim in večjim koritom, pokritim koritom, ki vsebuje pokrivno ploščo in nam služi kot dodatna delovna površina.

granitno-pomivalno-korito ovalno-pomivalno-kuhinjsko-korito

3. Umestitev

Kam v kuhinji bomo pozicionirali kuhinjsko korito? Glede na ergonomijo in uporabnost kuhinje moramo že pri načrtovanju upoštevati čim manjši trikotnik med kuhinjskim koritom, kuhališčem in hladilnikom. Vmes moramo predvideti tudi prost delovni prostor, ki služi za pripravo hrane ter odlaganje hrane in posode. Poleg kuhinjskega korita je smiselno postaviti tudi pomivalni stroj, da je pot posode v in iz korita ter stroja čim krajša. 

4. Vzdrževanje

V pomivalnem koritu nam preglavice povzročata umazanija in vodni kamen, ki predvesm vizualno kvari podobo naše celotne kuhinje. Vsi materiali so dandanes že dobro prilagojeni na čiščenje, vseeno pa moramo biti pri izbiri čistilnih pripomočkov ter čistil pazljivi. Ostanke hrane, madeže in vodni kamen lahko čistimo tudi z naravnimi sredstvi, najbolj pomembno pa je, da pomivalno korito kot celotno kuhinjo čistimo in vzdržujemo dosledno.

5. Dodatki

Pomivalna korita so čedalje bolj dodelana in vsebujejo tudi različne dodatke, ki jih potrebujemo pri dejavnostih okoli njega. Tako imamo uporabo olajšano, pripomočke vedno pri roki, velik del pa je tudi vizualni vidik in shranjevanje. Shramba za čistilo za posodo, odlagalnik gobic in krp, zbiralnik odpadnih delcev, filtri za vodo ipd.

6. Videz!

Glede na to, da je pomivalno korito velik in pomemben element v kuhinji, vsekakor nosi tudi pomembno vizalno vlogo. Uskladiti ga je potrebno z barvo kuhinje, materialom delovne površine, na videz vpliva tudi velikost ter način vgradnje. Videz upoštevamo tudi pri izbiri materiala. Hkrati prilagodimo obliko ter dizajn pomivalnega korita stilu naše kuhinje - ultra moderna ali rustikalna? Pomivalno korito bo odlično dopolnilo videz in ustvarilo vzdušje, ki ga želimo.

Ne pozabi na armaturo

Svoje poglavje, ki gre seveda z roko v roki s pomivalnim koritom, pa je izbira armature. Njej se posvetimo naslednjič!