(Pre)nova - ni pomembno, če preurejamo staro ali opremljamo novo - kopalnica je glede na vložek časa in denarja ter pogostost uporabe ter življenjsko dobo zelo pomemben prostor v našem domu - ki si zasluži veliko pozornosti za popoln rezultat! Vseeno pa je prenova še posebej zahtevna - omejeni smo z obstoječo situacijo - prostorom, dimenzijami, v neki meri z napeljavami, okni, vrati, ipd, kar načrtovanje še dodatno popestri.

Kaj DA in kaj NE pri prenovi?


prenova-kopalnice

Ustvari vizijo želja - DA!

Pred načrtovanjem si ustvari predstavo, kaj želiš od kopalnice. Napiši seznam, oceni obseg in potek del, ne pozabi na okviren proračun. Več stvari kot boš premislil in upošteval prej, manj te lahko med samo prenovo preseneti.

prenova-kopalnice-nacrt prenova-kopalnice-ideje

Pomemben je samo videz - NE!

Seveda je pomemben, vendar naj ne bo prioriteta. Nič nam ne pomaga kopalnica, ki je sicer vrhunskega izgleda, vendar je WC na napačni strani, vsakič se zadanemo ob rob umivalnika in imamo premalo shranjevalnih površin. Najprej se osredotoči na funkcionalnost prostora in elementov, ki jih sproti usklajuj z všečnim videzom.

Uči se iz izkušenj - DA!

Če si se odločil za prenovo, potem je tvoja stara kopalnica ˝odslužila svoj dolg˝. Bodi pozoren, kaj te je pri stari kopalnici motilo! To ti bo pomagalo, da bo nova kopalnica čisto takšna, kot jo potrebuješ in želiš. Je bila omarica prevelika, je tuš kabina segala preveč v prostor, si z vrati večkrat zadel v pralni stroj? Te je motilo čiščenje tuš kadi in kabine, si se jezil, ker nimaš snemljive WC deske? Premisli, kaj ti je pri prejšnji kopalnici ustrezalo in kaj bi spremenil.

Pozabi na proračun - NE!

Osnovni proračun si postavi pred načrtovanjem - določi tudi, koliko ga lahko v izrednem primeru prekoračiš. Če bo cena nižja, verjetno ne boš jezen :) Pazi, da te med prenovo ne presenetijo dodatni stroški, na katere med načrtovanjem nisi pomislil. Zato res dobro pretehtaj možnosti, potrebe in želje ter celostno prenovo kopalnice - ko smo enkrat sredi prenove, je ne moremo več ustaviti.

Shranjevalni in odlagalni prostor - DA!

Ne za nabiranje krame in prahu - v kopalnici se odvija veliko dejavnosti, za kar potrebujemo tudi različne pripomočke, dodatke. Glavne točke so umivalnik in tuš/kad, kjer potrebujemo dovolj odlagalnega prostora. Da nam je vse pri roki, potrebujemo dovolj shranjevalnih površin, priporočljivo, da so zaprte. Zakaj? V kopalnici je zaradi brisač in oblačil več prahu - ne želimo, da se nam le-ta nabira na vseh stekleničkah krem, balzamov, sušilcu las, ipd.

kopalnica-shranjevalni-prostor kopalnica-shranjevalni-prostor

Mavrica barv - NE!

Kopalnica je intimen prostor, kjer si ponavadi želimo miru, sprostitve, navsezadnje je ne bomo zopet prenavljali kar lep čas. Zato je pametno biti preudaren pri izbiri barv - bolj varna izbira so nevtralne barve, kar pa ne pomeni, da moramo biti dolgočasni. Lahko jih popestrimo z zanimivimi ploščicami (kjer vseeno ne pustimo naši domišliji čisto proste poti), barve pa lahko vnesemo z dodatki - preproge, brisače, lončki in dodatki ter izvirna dekoracija, ki je obenem tudi fukcionalna.


Uživaj v prenovi - DA!

Prenova naj bo v užitek - načrtovanje, izbira, ideje, navdih - to nam mora biti v užitek, da bomo izbrali in uredili tako, kot si res želimo in bomo potem vsakič z veseljem stopili v našo novo kopalnico!